Ce se intampla daca un student cazat in camin se imbolnaveste de COVID-19

000000  ULTIMA-ORA

Dimensiune font:

| 01-10-2020 12:15

Miercuri, 30 septembrie, cu o zi inainte de inceperea anului universitar, a fost publicat in Monitorul Oficial Ordinul nr. 5.650/1.670/2020 care modifica ordinul initial al ministrilor educatiei si sanatatii cu normele sanitare ppentru institutiile de invatamant.

Conform regulilor impuse de autoritati, in situatia aparitiei unui caz suspect sau confirmat cu SARS-CoV-2 intr-un camin studentesc se va activa protocolul de izolare, se va anunta directia de sanatate publica si se va apela serviciul de urgenta 112.

Studentul confirmat se va izola fie in unitatile de izolare si tratament anexate spitalelor, fie la domiciliul personal, cu conditia ca deplasarea pana la acesta sa se faca cu mijloc de transport personal, si nu cu mijloace de transport in comun.

Contactii de camera ai studentului confirmat vor fi carantinati in camera de camin, cu conditia ca aceasta sa aiba grup sanitar propriu. In cazul in care nu are grup sanitar propriu vor fi carantinati in izolator.

Pentru studentii aflati in carantina se vor gasi solutii punctuale pentru a li se furniza alimentele la usa camerei.

Masuri de protectie in camine:

 

 


Vor fi stabilite modalitatile de ocupare a caminului, in functie de numarul de studenti cazati.

Camerele vor fi repartizate in functie de efectivele de studenti, cu respectarea distantarii fizice de cel putin 1 m intre paturi.

Vor fi atribuite camere in regim de locuire de 2 (doi) studenti per camera sau, daca acest lucru nu este posibil, din pricina numarului mare de solicitari de cazare din partea studentilor, camerele vor fi ocupate de studenti din aceeasi formatie de studiu, pentru a limita contactul studentilor din formatii de studiu diferite, cu respectarea prevederilor art. 55 din anexa la Ordinul ministrului sanatatii nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igiena si sanatate publica privind mediul de viata al populatiei, cu modificarile si completarile ulterioare.

 


Va fi asigurata o dotare optima a grupurilor sanitare comune, in special cu sapun lichid; daca este cazul, vor fi furnizate studentilor cazati in camin solutii lichide pe baza de alcool in cantitati suficiente.

Vor fi limitate, pe cat posibil, deplasarile in cadrul caminului si se vor evita aglomerarile.

Purtarea mastii este obligatorie in spatiile comune. Spatiile comune vor fi curatate, dezinfectate si aerisite in mod regulat.

Se va evita utilizarea de covoare/mochete.

Studentii care sunt cazati in camin au obligatia sa pastreze curatenia, sa dezinfecteze si sa aeriseasca in mod regulat camerele.

Se va recomanda accesul prin rotatie in spatiile comune (sali de baie, sali de mese sau sali destinate utilizarii comune), astfel incat sa fie posibila o dezinfectare adaptata specificului fiecarui spatiu.

Li se va recomanda studentilor sa evite, pe cat posibil, spatiile comune, iar activitatile sa se desfasoare in camera proprie.

Personalul care se ocupa de paza/supraveghere va fi instruit cu privire la regulile specifice de functionare a caminului in perioada respectiva.

Protocol de izolare a studentilor/cursantilor bolnavi

Se aplica in cazul in care studentii/cursantii prezinta in timpul activitatilor didactice pentru realizarea carora se impune prezenta fizica a studentilor/cursantilor in institutiile de invatamant superior sau in camine febra si/sau simptomatologie de tip respirator (de exemplu, tuse, dificultati in respiratie) sau alte simptome de boala infectioasa (varsaturi, diaree, mialgii, stare generala modificata).

Studentul/Cursantul va purta o masca, va fi separat de restul formatiei de studiu/colegilor de camera si se va aerisi spatiul corespunzator. Studentul/Cursantul se va izola imediat in izolator, respectiv in spatiul special desemnat din facultate/institutia de invatamant.

Daca in perioada izolarii studentul/cursantul care prezinta simptome foloseste grupul sanitar, acesta trebuie curatat si dezinfectat, folosind produse de curatare avizate, inainte de a fi folosit de oricine altcineva.

Nu se va transporta studentul/cursantul la medicul de familie, farmacie, serviciul de urgenta sau spital decat in situatia in care simptomele/semnele sunt severe, caz in care se va apela serviciul de urgenta 112.

Persoana care ajuta studentul/cursantul izolat trebuie sa evite contactul cu acesta, sa poarte masca si se va spala bine pe maini timp de minimum 20 de secunde.

Igienizarea incaperii se face cu dezinfectant avizat, dupa ce studentul/cursantul a plecat, pentru a reduce riscul de a transmite infectia la alte persoane.

Studentul/Cursantul va reveni la activitatile didactice pentru realizarea carora se impune prezenta fizica a studentilor/cursantilor in institutia de invatamant superior, respectiv in camin, cu adeverinta medicala, eliberata de medicul curant/medicul de familie, cu precizarea diagnosticului. 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<<Click pe locatie pentru detalii>>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

06:05

IASI- Încă 16 clase intră în scenariul roşu: 11 sunt de la un cunoscut colegiu
31/10/2020 10:56

 16 clase de elevi de la trei unităţi şcolare vor trece in scenariul roşu după ce trei cadre didactice au fost confirmate pozitiv la testarea pentru Covid-19. Astfel, in cursul zilei de ieri, structur ...

Numarul scolilor aflate in scenariul rosu a trecut de 3.600
30/10/2020 20:29

Alte peste 200 de unitati de invatamant au trecut in scenariul rosu, astfel ca numarul total al celor care desfasoara cursuri exclusiv online a trecut de 3.600, conform datelor centralizate de Ministerul Educat ...

 Transport gratuit pentru elevii din toată țara
30/10/2020 16:39

  Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, actul normativ pentru modificarea şi completarea Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, care prevede gratuitate la serviciile publice de transport ...

 Un colegiu și două școli din Galați, plasate în scenariul roșu
30/10/2020 12:06

  Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi a adoptat mai multe decizii prin care un colegiu, două şcoli gimnaziale şi două clase au fost plasate in scenariul roşu, au informat, viner ...

Situatie tot mai critica in invatamantul iesean! Inca 9 scoli au cerut suspendarea cursurilor
30/10/2020 09:08

 Avand in vedere prevederile Ordinului comun nr 5487/1494/2020, in urma confirmării pozitive cu COVID-19 a 3 elevi si a 6 cadre didactice, 9 unităţi de invăţămant preuniversitar din judeţul Iaşi au ...

Centru de excelență online, inițiat de membrii echipei CyLiis Peppers de la Liceul de Informatică
28/10/2020 20:45

Misiunea atelierelor de robotică CyLiis nu s-a oprit niciodată doar la construirea de roboti performanti si inovativi, ci a continuat constant promovarea valorilor STEM, prin organizarea de activităti in sco ...

USAMV acordă burse pentru studenți din șase state europene
28/10/2020 20:43

* studenti din Republica Moldova, Ucraina, Turkmenistan, Ucraina si Grecia primesc burse pentru performante academice * universitatea acordă peste 1.200 de burse, ceea ce reprezintă 40 la sută din numărul t ...

Proiect european inedit la Liceul de Informatică
26/10/2020 21:03

Liceul Teoretic de Informatică „Grigore Moisil” isi diversifică din nou aria de preocupări educationale prin implicarea unuia dintre profesorii scolii intr-un proiect european care isi propune s ...

 2.200 de școli nu au conexiune la Internet
26/10/2020 12:34

  Aproximativ 2.200 de clădiri in care functionează unităti de invătămant din tară nu au conexiune la internet, a declarat luni ministrul Educatiei, Monica Anisie. Potrivit ministrului Educatie ...

 Peste 10.000 depersoane înscrise la RIUF. Elevi de liceu, studenți,  profesori sau părinți sunt interesați de educația peste hotare
26/10/2020 12:25

  Joi, 29 octombrie, intre 12:00 si 18:00, la editia online RIUF – The Romanian International University Fair, sunt asteptati peste 10.000 de elevi de liceu, studenti, dar si profesori sau părinti. ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei