Bucătăria lipovenească, bucate cu amintiri din cuhniile staroverilor

vareniki

Dimensiune font:

| 18-01-2025 13:31

Dintre multitudinea de tradiții culinare din România, bucătăria lipovenească iese întotdeauna în evidență prin combinația unicat de ingrediente, tehnici de gătire și influențe culturale aduse de rușii staroveri. Cu o istorie profund înrădăcinată în viața comunităților din Delta Dunării și alte regiuni apropiate, preparatele lipovenești sunt tot mai apreciate pentru savoarea și originalitatea lor.

Borșul Lipovenesc de Pește

Un adevărat simbol al bucătăriei lipovenești, borșul de pește este considerat o capodoperă culinară. Preparat în ceaune mari, la foc de lemne, acesta combină diverse tipuri de pește proaspăt – somn, crap, sturion sau plăticuță – cu legume de sezon, bors de casă și o notă finală de verdețură aromată, precum leușteanul. Secretul constă în echilibrul perfect dintre acru și dulce, în timp ce peștele îi conferă o consistență catifelată. „Este mai mult decât un preparat, este o poveste care aduce oamenii împreună”, spune Anastasia Ivanov, o gospodină din Jurilovca.

Chifteluțe de Pește

Chifteluțele lipovenești sunt un alt fel apreciat pentru textura lor fină și aroma intensă. Făcute din pește dezosat și tocat – cel mai adesea, crap sau stiucă – și amestecat cu ceapă, usturoi, și mirodenii, aceste chifteluțe sunt prăjite în ulei și servite de obicei cu mămăligă sau sosuri ușoare. „Rețeta noastră se transmite din generație în generație, și fiecare familie are propriul ‘truc’ pentru a le face speciale”, adaugă Marina Fedorov, o bucătăreasă din Sarichioi.

Plăcinta cu Pește

Plăcinta cu pește este o altă specialitate ce atrage privirile curioșilor. Aluatul fraged, umplut cu un amestec de pește, orez, ceapă și condimente, este copt până devine auriu și crocant. Rezultatul este un preparat hrănitor, perfect pentru orice masă principală. „Este una dintre mâncărurile preferate de cei care ne vizitează. Are acel ‘ceva’ care îmbină tradiția cu noutatea”, explică Vasile Popov, proprietarul unei pensiuni locale.

Crap la Cuptor cu Sos de Roșii

Preparatul întregit de un sos aromat de roșii, crapul la cuptor este servit ca un adevărat festin. Crapul proaspăt, înnobilat cu mirodenii precum cimbrul și usturoiul, înseamnă o experiență culinară inegalabilă. „Este genul de mâncare care îți amintește de copilărie, de mesele alături de familie”, spune Tatiana Nicolaev, o cunoscătoare a artei gastronomice lipovenești.

Deserturile: Pelmeni Dulci

Deși cunoscuți mai degrabă pentru mâncărurile pe bază de pește, lipovenii au și deserturi aparte, precum pelmeni dulci. Aceste colțuți mici, împănați cu brânză dulce și stafide, sunt fierți și serviți cu smântână și zahăr pudră. „E o combinație surprinzătoare, dar foarte delicioasă”, mărturisește un turist care a descoperit recent aceste delicii.

Tradiția și Viitorul Bucătăriei Lipovenești

 

 

 

Gastronomia lipovenească rămâne o comoară culinară care cucerește gusturi diverse, de la localnici la turiști străini. Cu ingrediente naturale, tehnici tradiționale și rețete ce poartă amprenta unei culturi bogate, preparatele lipovenești sunt o invitație la descoperire și un omagiu adus vieții în armonie cu natura.

Tania DAMIAN

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Comuna Urecheni, judetul Neamt, concesioneaza  spatiu in suprafata de 80,13 mp 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata totala de 80,13 mp, compus din: Depozit -14,70 mp, Hol -2,75 mp, Oficina -25,72 mp, Birou -9,76 mp, Grup sanitar -2,40 mp, Hol comun -24,80 mp, avand ca destinatie desfasurarea unor activitati de Farmacie (Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice), situat in incinta imobilului Dispensar medical uman, Str. Dealul Hanului nr. 55, sat Urecheni, comuna Urecheni, judetul Neamt, inscris in CF 50559 Urecheni, nr. Cadastral 50559-C1, care apartine domeniului public al Comunei Urecheni. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si a Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 85/16.12.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Documentatia de atribuire se poate ridica la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Financiar -contabil, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 26.02.2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 06.03.2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.03.2025, ora 11.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 07.02.2025.
C.I.I. DOBOS BERNARD vinde mijloace auto: BMW 520D, Mercedes Sprinter, Mercedes Vito 108 CDI Societatea ADVENTURE GROUP CONSTRUCT SRL in faliment, in bankruptcy, en faillite, prin lichidator judiciar C.I.I. DOBOS BERNARD anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, a bunurilor mobile/mijloace auto apartinand societatii: Lot 1: BMW 520D, fabricatie 2003, 1995 cm3, 163 CP, Euro 4, serie sasiu WBANJ31010CP78550, rulaj 355.000 km, val. de piata estimata(lei)= 13.435,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 13.435,00; Lot 2: Mercedes Sprinter 311 CDI, fabricatie 2005, 2148 cm3, 110 CP, Euro 3, serie sasiu WDB9036632R849466, rulaj cca. 200.000 mile /321.868 km, val. de piata estimata(lei)= 11.942,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 11.942,00; Lot 3: Mercedes Vito 108 CDI, fabricatie 2002, 2148 cmc, 82 CP, Euro 3, serie sasiu WDF63809413457036, rulaj 277.971 km, val. de piata estimata(lei): 5971,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 5971,00; Lot 4: Mercedesl Sprinter, fabricatie 2007, 2148 cmc, 150 CP, Euro 4, serie sasiu WDB9066351S232649, rulaj 367.850 km; val. de piata estimata(lei)= 19.904,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 19.904,00. Activele se vand individual, pe loturi de active. Pretul de pornire a a licitatiilor este reprezentat de 100% din valoarea de lichidare stabilita prin Raportului de evaluare nr.230/20.01.2025, respectiv sumele mentionate in coloana 4 din tabelul de mai sus, la care se adauga TVA. Licitatia va avea loc la data de 24 Februarie 2025 ora 11.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. A. Panu nr.1, bl.A2, mezanin, spatiu comercial, corp 1A, jud. Iasi, si se va desfasura dupa regulile stabilite prin regulamentul aprobat de creditori, ce poate fi consultat in integralitate la sediul lichidatorului judiciar, pe internet la adresa www.insolventaiasi.ro, sau poate fi comunicat prin e-mail, la cerere, persoanelor interesate. In caz de neadjudecare, licitatia publica se va repeta in aceleasi conditii in datele de: 03 Martie 2025 ora 11.00, 10 Martie 2025 ora 11.00, 17 Martie 2025 ora 11.00, respectiv 24 Martie 2025 ora 11.00. Inscrierea la licitatie, si constituirea garantiei de participare de 10% din pretul de pornire a licitatiei se fac cel mai tarziu pana in preziua licitatiei, ora 16.00. Informatii suplimentare se pot obtine la tel: 0745366885, ori prin e-mail: office@insolventaiasi.ro.
Cele mai cunoscute rețete indiene
02/02/2025 11:00

Din nordul imbibat de arome intense de garam masala pană in sudul exotic, invăluit de gustul cocosului, retetele indiene sunt un univers in sine, o experientă unică de savoare, traditie si ritualuri. 1. Bi ...

Rețete-fulger pentru femei ocupate: 15 minute și gata!
02/02/2025 09:20

  Retetele-fulger reprezintă antidotul perfect pentru zilele aglomerate in care n-ai timp nici să respiri, darămite să gătesti o masă sănătoasă si gustoasă. Ideea se bazează pe un principiu sim ...

Povestea prăjiturii Pavlova. Un desert care dansează în inimile gurmanzilor
02/02/2025 09:10

Într-un colt al istoriei gastronomiei, o poveste dulce si plină de farmec isi face loc, asemeni unui vals gratios pe scenă. Este povestea prăjiturii Pavlova, un desert eteric inspirat de eleganta si m ...

 Pâinea, o poveste a simplității cu valoare universală
02/02/2025 07:35

 În aroma caldă a unei franzele proaspăt coapte se ascunde o poveste veche cat civilizatia. Painea, numită adesea „hrana vietii”, traversează epoci si culturi, rămanand un simbol al ...

Mic dejunuri inedite din întreaga lume: O călătorie printre cele mai stranii delicii matinale
01/02/2025 07:10

Diminetile sunt, pentru majoritatea dintre noi, momentele in care apelăm la alimente reconfortante, familiare si hrănitoare. Dar ce se intamplă atunci cand primele ore ale zilei sunt intampinate cu mic-dejun ...

Negrese de post. Dulciuri simple, pline de aromă și poveste
26/01/2025 15:44

Cand vorbim despre deserturi fără ouă, lapte sau unt, multe persoane isi imaginează dulciuri lipsite de farmec sau gust. Totusi, negresele de post sunt dovada vie că traditia culinară romanească si cre ...

Delicii culinare de weekend
25/01/2025 10:32

Iată cateva idei de retete pe care le poti pregăti in weekend, rapide si gustoase, prezentate fără subpuncte, dar cu toate detaliile incluse. Prima propunere este o portie de paste cu sos de rosii si busui ...

Mămăliga, un basm auriu
18/01/2025 18:49

Povestea mămăligii incepe cu un fir de soare, o sămantă mică si pămantul care asteaptă ploaia. Cand porumbul si-a găsit drumul spre Europa, adus de exploratorii spanioli din Lumea Nouă, nimeni nu bănu ...

Cele mai cunoscute prăjituri din lume și poveștile lor delicioase
18/01/2025 14:43

Prăjiturile sunt mai mult decat deserturi – sunt opere de artă, simboluri ale culturii si mesageri ai istoriei. Fiecare retetă spune o poveste unică despre originile sale, despre oamenii care au creat ...

Bruschetta – gustul simplu al rafinamentului italian care cucerește lumea
18/01/2025 10:40

Bruschetta, acea gustare italiană traditională, a devenit un fenomen culinar global. De la mesele intime din familie pană la petrecerile sofisticate, acest preparat este simbolul simplitătii combinate cu ra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei