Cele mai cunoscute prăjituri din lume și poveștile lor delicioase

1prajit

Dimensiune font:

| 18-01-2025 14:43

Prăjiturile sunt mai mult decât deserturi – sunt opere de artă, simboluri ale culturii și mesageri ai istoriei. Fiecare rețetă spune o poveste unică despre originile sale, despre oamenii care au creat-o și despre gusturile unei epoci. 

1. Tiramisu – Eleganța italiană
Tiramisu, care se traduce din italiană prin „ridică-mă sus”, este o prăjitură născută în Veneto, Italia, în anii ’60. Rețeta clasică include pișcoturi înmuiate în cafea, mascarpone, ouă, zahăr și cacao, toate aranjate în straturi delicate. Se spune că această prăjitură a fost creată inițial pentru a oferi energie rapidă și satisfacție. Astăzi, tiramisu simbolizează rafinamentul italian și este reinterpretat în nenumărate variante, de la cele cu fructe până la cele cu ciocolată albă.

2. Macarons – Bijuteriile dulci ale Franței
Acești mici discuri colorate, crocante la exterior și moi la interior, sunt o emblemă a patiseriei franceze. Originea lor este disputată, unii susținând că au fost aduse în Franța din Italia de către Catherine de' Medici în secolul XVI. Abia în anii 1900, patiserul Ladurée din Paris a creat macarons în forma lor modernă, unind două cochilii cu o cremă fină. Aceste delicatese sunt astăzi un simbol al luxului și rafinamentului.

3. Cheesecake – De la Grecia Antică la New York
Cheesecake-ul își are originile în Grecia Antică, unde era servit atleților olimpici pentru energie. Rețeta modernă s-a dezvoltat în SUA, unde crema de brânză Philadelphia a devenit ingredientul principal. Cel mai faimos este New York Cheesecake, cu o textură cremoasă și un gust bogat, servit simplu sau cu topping-uri de fructe.

4. Sachertorte – Comoara dulce a Austriei
Inventată în 1832 de Franz Sacher pentru oaspeții prințului Klemens Wenzel von Metternich, Sachertorte este un desert austriac emblematic. Această prăjitură de ciocolată, stratificată cu gem de caise și glazură fină, este un simbol al Vienei. Hotelul Sacher păstrează rețeta originală, iar desertul este adesea însoțit de o porție de frișcă.

5. Baklava – Dulcele oriental al opulenței
Baklavaua este o prăjitură asociată cu Imperiul Otoman, dar originile sale pot fi găsite în Mesopotamia. Acest desert stratificat, realizat din foi subțiri de aluat, umplut cu nuci și îmbibat în sirop de miere sau zahăr, este o experiență multisenzorială. Fiecare bucățică reflectă măiestria artizanilor care creează acest deliciu.

6. Pavlova – Mândria Australiei și a Noii Zeelande
Această prăjitură ușoară, din bezea crocantă la exterior și moale în interior, este numită după balerina rusă Anna Pavlova. Povestea spune că desertul a fost creat în onoarea sa în timpul turneului din 1926. Decorată cu frișcă și fructe proaspete, Pavlova este o celebrare a delicateții și eleganței.

7. Black Forest Cake – Aromele pădurii germane
Cunoscută în Germania drept Schwarzwälder Kirschtorte, această prăjitură combină blaturi de ciocolată, vișine, frișcă și un strop de Kirsch, un lichior de cireșe. Legenda spune că prăjitura a fost inspirată de costumele tradiționale ale regiunii Pădurea Neagră. Fiecare felie este o explozie de texturi și arome.

8. Mochi – Minunea japoneză
Mochi este un desert japonez tradițional realizat din orez lipicios transformat într-o pastă fină. Popular în timpul Anului Nou Japonez, mochi a devenit un fenomen global, mai ales sub forma Mochi Ice Cream, unde se combină textura gumată cu răcoarea înghețatei.

9. Banoffee Pie – Desertul britanic ingenios
Inventată în 1971 de Ian Dowding și Nigel Mackenzie într-un restaurant din Sussex, Banoffee Pie combină banane, caramel, frișcă și un blat de biscuiți. Numele său este un portmanteau al ingredientelor principale, iar popularitatea sa continuă să crească datorită simplității și gustului delicios.

10. Pastel de Nata – Aurul portughez
Aceste tarte mici, cu aluat foietaj și cremă de ou, sunt un simbol al Portugaliei. Se crede că au fost create de călugării din Mănăstirea Jerónimos în secolul XIX. Pastel de Nata este savurat cel mai bine cu un praf de scorțișoară și o cafea tare.

Fiecare dintre aceste prăjituri poartă cu ea o moștenire culturală. Ele ne arată că dulciurile nu sunt doar despre satisfacția gustului, ci și despre bucuria de a împărtăși povești și tradiții. Data viitoare când te vei bucura de un desert, amintește-ți că în spatele fiecărei rețete există o lume întreagă de descoperit! 

Clara DIMA

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Comuna Urecheni, judetul Neamt, concesioneaza  spatiu in suprafata de 80,13 mp 1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Urecheni, cu sediul in comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com, cod fiscal 2614260. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: Spatiu in suprafata totala de 80,13 mp, compus din: Depozit -14,70 mp, Hol -2,75 mp, Oficina -25,72 mp, Birou -9,76 mp, Grup sanitar -2,40 mp, Hol comun -24,80 mp, avand ca destinatie desfasurarea unor activitati de Farmacie (Comert cu amanuntul al produselor farmaceutice), situat in incinta imobilului Dispensar medical uman, Str. Dealul Hanului nr. 55, sat Urecheni, comuna Urecheni, judetul Neamt, inscris in CF 50559 Urecheni, nr. Cadastral 50559-C1, care apartine domeniului public al Comunei Urecheni. Concesiunea se face conform O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si a Hotararii Consiliului Local Urecheni nr. 85/16.12.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: Se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: Documentatia de atribuire se poate ridica la cerere de la sediul Comunei Urecheni. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Financiar -contabil, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 26.02.2025, ora 15.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 06.03.2025, ora 15.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt, telefon/fax 0233/784.005, e-mail: primaria_urecheni@yahoo.com. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: 1 (un) exemplar in original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 10.03.2025, ora 11.00, Comuna Urecheni, comuna Urecheni, sat Urecheni, Str. Principala nr. 30, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 07.02.2025.
C.I.I. DOBOS BERNARD vinde mijloace auto: BMW 520D, Mercedes Sprinter, Mercedes Vito 108 CDI Societatea ADVENTURE GROUP CONSTRUCT SRL in faliment, in bankruptcy, en faillite, prin lichidator judiciar C.I.I. DOBOS BERNARD anunta scoaterea la vanzare prin licitatie publica cu strigare, a bunurilor mobile/mijloace auto apartinand societatii: Lot 1: BMW 520D, fabricatie 2003, 1995 cm3, 163 CP, Euro 4, serie sasiu WBANJ31010CP78550, rulaj 355.000 km, val. de piata estimata(lei)= 13.435,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 13.435,00; Lot 2: Mercedes Sprinter 311 CDI, fabricatie 2005, 2148 cm3, 110 CP, Euro 3, serie sasiu WDB9036632R849466, rulaj cca. 200.000 mile /321.868 km, val. de piata estimata(lei)= 11.942,00; val. de incepere a licitatiei (lei)= 11.942,00; Lot 3: Mercedes Vito 108 CDI, fabricatie 2002, 2148 cmc, 82 CP, Euro 3, serie sasiu WDF63809413457036, rulaj 277.971 km, val. de piata estimata(lei): 5971,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 5971,00; Lot 4: Mercedesl Sprinter, fabricatie 2007, 2148 cmc, 150 CP, Euro 4, serie sasiu WDB9066351S232649, rulaj 367.850 km; val. de piata estimata(lei)= 19.904,00, val. de incepere a licitatiei (lei)= 19.904,00. Activele se vand individual, pe loturi de active. Pretul de pornire a a licitatiilor este reprezentat de 100% din valoarea de lichidare stabilita prin Raportului de evaluare nr.230/20.01.2025, respectiv sumele mentionate in coloana 4 din tabelul de mai sus, la care se adauga TVA. Licitatia va avea loc la data de 24 Februarie 2025 ora 11.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iasi, str. A. Panu nr.1, bl.A2, mezanin, spatiu comercial, corp 1A, jud. Iasi, si se va desfasura dupa regulile stabilite prin regulamentul aprobat de creditori, ce poate fi consultat in integralitate la sediul lichidatorului judiciar, pe internet la adresa www.insolventaiasi.ro, sau poate fi comunicat prin e-mail, la cerere, persoanelor interesate. In caz de neadjudecare, licitatia publica se va repeta in aceleasi conditii in datele de: 03 Martie 2025 ora 11.00, 10 Martie 2025 ora 11.00, 17 Martie 2025 ora 11.00, respectiv 24 Martie 2025 ora 11.00. Inscrierea la licitatie, si constituirea garantiei de participare de 10% din pretul de pornire a licitatiei se fac cel mai tarziu pana in preziua licitatiei, ora 16.00. Informatii suplimentare se pot obtine la tel: 0745366885, ori prin e-mail: office@insolventaiasi.ro.
Cele mai cunoscute rețete indiene
02/02/2025 11:00

Din nordul imbibat de arome intense de garam masala pană in sudul exotic, invăluit de gustul cocosului, retetele indiene sunt un univers in sine, o experientă unică de savoare, traditie si ritualuri. 1. Bi ...

Rețete-fulger pentru femei ocupate: 15 minute și gata!
02/02/2025 09:20

  Retetele-fulger reprezintă antidotul perfect pentru zilele aglomerate in care n-ai timp nici să respiri, darămite să gătesti o masă sănătoasă si gustoasă. Ideea se bazează pe un principiu sim ...

Povestea prăjiturii Pavlova. Un desert care dansează în inimile gurmanzilor
02/02/2025 09:10

Într-un colt al istoriei gastronomiei, o poveste dulce si plină de farmec isi face loc, asemeni unui vals gratios pe scenă. Este povestea prăjiturii Pavlova, un desert eteric inspirat de eleganta si m ...

 Pâinea, o poveste a simplității cu valoare universală
02/02/2025 07:35

 În aroma caldă a unei franzele proaspăt coapte se ascunde o poveste veche cat civilizatia. Painea, numită adesea „hrana vietii”, traversează epoci si culturi, rămanand un simbol al ...

Mic dejunuri inedite din întreaga lume: O călătorie printre cele mai stranii delicii matinale
01/02/2025 07:10

Diminetile sunt, pentru majoritatea dintre noi, momentele in care apelăm la alimente reconfortante, familiare si hrănitoare. Dar ce se intamplă atunci cand primele ore ale zilei sunt intampinate cu mic-dejun ...

Negrese de post. Dulciuri simple, pline de aromă și poveste
26/01/2025 15:44

Cand vorbim despre deserturi fără ouă, lapte sau unt, multe persoane isi imaginează dulciuri lipsite de farmec sau gust. Totusi, negresele de post sunt dovada vie că traditia culinară romanească si cre ...

Delicii culinare de weekend
25/01/2025 10:32

Iată cateva idei de retete pe care le poti pregăti in weekend, rapide si gustoase, prezentate fără subpuncte, dar cu toate detaliile incluse. Prima propunere este o portie de paste cu sos de rosii si busui ...

Mămăliga, un basm auriu
18/01/2025 18:49

Povestea mămăligii incepe cu un fir de soare, o sămantă mică si pămantul care asteaptă ploaia. Cand porumbul si-a găsit drumul spre Europa, adus de exploratorii spanioli din Lumea Nouă, nimeni nu bănu ...

Bucătăria lipovenească, bucate cu amintiri din cuhniile staroverilor
18/01/2025 13:31

Dintre multitudinea de traditii culinare din Romania, bucătăria lipovenească iese intotdeauna in evidentă prin combinatia unicat de ingrediente, tehnici de gătire si influente culturale aduse de rusii star ...

Bruschetta – gustul simplu al rafinamentului italian care cucerește lumea
18/01/2025 10:40

Bruschetta, acea gustare italiană traditională, a devenit un fenomen culinar global. De la mesele intime din familie pană la petrecerile sofisticate, acest preparat este simbolul simplitătii combinate cu ra ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei