Julien sau jocu cu mandatu în nisip

Dorian Obreja

Dimensiune font:

| 19-10-2021 11:37

 Dorian OBREJA

Între Napoleon şi Julien sunt multe asemănări, dar şi deosebiri. S-ar putea să mă întrebaţi cine e Julien, dar las lucrurile în suspans, fiind sigur că vă veţi da seama pe măsură ce veţi parcurge rândurile ce urmează.

Ţinând cont de origine şi nume, Napoleon putea fi considerat corsican/italian (insula pe care s-a născut a fost cedată Franţei cu un an înainte de naşterea sa, iar numele său iniţial era Napoleone di Buonaparte). Despre cel cu prenumele Julien, căpătat în urma lecturării unei cărţi « Roşu şi negru », unde « eroul » inspirator era tipul perfect al arivistului, de către cea care i-a dat viaţă, să nu credeţi că e francez ; frspre el circulă tot soiul de alegaţii privind originea, argumentate inclusiv prin preocupările susţinute ale personajului pentru minorităţile naţionale, regăsite şi în declaraţii de genul «vom fi mereu preocupaţi ca maghiarii din România să trăiască aici în pace şi armonie» ; «Dezrobirea rromilor nu a luat neapărat sfârşit la nivel social» ; întânim aşa ceva chiar recent, când insul subliniază că «este nevoie rapidă formarea unui nou guvern, cu sprijinul minorităţilor naţionale». Judecând lucrurile etimologic, csalos înseamnă, în limba maghiară, înşelător...

Poate ultima propoziţie să explice prăpastia dintre declaraţia personajului de pe 6 octombrie a.c. : «am fost premier, dar acum nu îmi pun problema asta. Am responsabilităţi în Parlamentul European», şi cea făcută cinci zile mai târziu, când anunţă că el este propunerea USR pentru funcţia de premier !!! Mai rar aşa consecvenţă...Şi, pe aşa secetă de propuneri din partea tuturor celorlalte formaţiuni politice, locatarul de la Cotroceni i-a dat (gurile rele spun că la cacealma) un mandat, să se joace cu el maximum 10 zile. Personajul şi-a luar treaba în serios, a convocat consultări pentru formarea unei majorităţi (inclusiv cu...minorităţile), numai că a suferit un eşec total. Dar Julienul autohton, aidoma personajului din cartea amintită, nu se lasă, şi face un guvern numai din pariduleţul său (rezultat prin fuziunea a două partiduţe), dând de înşeles că el ar fi dispus a conduce, deşi USR a luat doar 15 la sută la alegerile unde au fost prezenţi doar 31 la sută dintre posibilii votanţi !

După prima sa domnie, Napoleon a fost exilat pe insula Elba ; după ce a deţinut, un an şi ceva, funcţia de prim-ministru (căpătând supranumele de « premierul-zero), Julien s-a exilat, săracu, tocmai la Bruxelles, europarlamentar, ba chiar preşedinte al celui de-al treilea grup (ca mărime) din legislativul european. Funcţie din care şi-a dat trecent demisia, chipurile pentru a se putea ocupa mai mult de partiduleţul al cărui proaspăt lider este. În realitate, el era tot mai contestat în grupul cu pricina, unde circulau zvonuri privind posibilitatea unor alegeri interimare şi înlăturarea personajului. După exil, Napoleon a revenit în triumf, măcar pentru 100 de zile. Rămânând, formal, exilat în P.E., Julien şi-a trăit visul de triumf aproape 10 zile. Mare diferenţă, dar pe cât se poate de normală !

Deplâng faptul că, în loc să încerce formarea unei majorităţi (eventual a unui guvern de uniune naţională, sau chiar de tehnocraţi), Julien s-a căciulit, cerând sprijin de la minorităţile naţionale, şi a început a flutura pomeni precum Ceauşescu în decembrie 89, promiţând reducerea TVA la energie de la 19 la 5 la sută, reforme în justiţie, aderarea la Spaţiul Schengen, eliminarea pensiilor speciale etc., fără a şi indica surse bugetare necesare. În cele din urmă, a «desenat», pe nisipul în care s-a jucat, şi un guvern, cu nume de specialişti celebri, precum Năsui, Pălărie, Drulă. Prună I, Prună II, Fălcoi sau Chichirău, pe care îl va prezenta, azi, Parlamentului. Reacţia legislativului, până la finele lunii, va consta în hohote de râs şi maximum 70 de voturi (mai puţine decât membrii USR). După care, locatarul de la Cotroceni va veni o nouă propunere (2 personaje cu iniţiala B şi una cu C sunt în cărţi), şi vor mai trece zece zile, în care pandemia va face noi ravagii...Cât despre Julien, dacă vă mai interesează, se va întoarce, cu coada între picioare, la Bruxelles, la munca istovitoare de europarlamentar, pentru care se primeşte, într-un mandat de 5 ani, circa 1 milion de euro !

P.S. : După acest succes răsunător,  partidul lui Julien va cunoaşte mişcări centrifuge, partizanii lui Barna abia aşteptând ; acelaşi lucru este de aşteptat în PNL, cu fidelii lui Orban.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice S.C. FRIZON HOLDING S.A., cu sediul social în Bucureşti Sectorul 2, Strada C. A. ROSETTI, Nr. 17, Birou 216 Campus 06, Etaj 2, telefon: 0726714275, e-mail: office@frizon.ro, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail office@frizon.ro pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: Punct de lucru - bază de recepţie şi depozitare Tătăranu - Sat Tătăranu, Comuna Tătăranu, Strada Fabricii de Zahar, Nr. 17, Judet Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023. ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP5 NĂMOLOASA , cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0726714275, e-mail: ouai.spp5.namoloasa@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: * Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail ouai.spp5.namoloasa@gmail.com pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. * Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Data publicării: 29/11/2023, ANUNȚ DE PARTICIPARE - selecție de oferte - la procedura de achiziție pentru atribuirea contractului de achiziție având ca obiect Furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice OUAI SPP10 GABANA FERM MĂICĂNEȘTI, cu sediul social în comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea, telefon: 0721253612, e-mail: frizonagra@gmail.com, organizează procedura de achiziție prin selecție de oferte pentru atribuirea contractului de furnizare, montare, instalare și punere în funcțiune instalație electrică fotovoltaică cu sistem de stocare a energiei electrice. Prezenta procedură este organizată în vederea depunerii unei oferte concurențiale în cadrul Schemei de ajutor privind sprijinirea investiţiilor în noi capacităţi de producere a energiei electrice produsă din surse regenerabile pentru autoconsumul întreprinderilor din cadrul sectorului agricol și industriei alimentare. Astfel, invităm operatorii economici interesați să transmită oferte de preț, cu respectarea următoarelor condiții: Ofertanții vor avea cod CAEN 4321 – Lucrări de instalații electrice, autorizat la sediul social/punct de lucru/terți; * Locul și modul de obținere a documentației tehnice: se solicită în scris la adresa de e-mail frizonagra@gmail.com, pana la data de 04.12.2023, ora 12:00. Solicitările primite după acest termen nu vor fi luate în considerare. * Termenul limită de depunere a ofertelor: Miercuri, 06.12.2023, ora 16:00. Modalitatea de transmitere a ofertei de către ofertanți: oferta semnată de reprezentantul legal/ împuternicit, se depune personal sau prin curier/ poștă cu confirmare de primire, într-un exemplar original, pe suport de hârtie, în plic închis și sigilat, la adresa beneficiarului: comuna Nănești, sat Nănești, județul Vrancea. După finalizarea evaluarii, toți operatorii economici care au depus oferte vor fi notificați cu privire la rezultatul evaluării. Prezentul anunț conține informațiile minime legate de derularea procedurii. Condițiile detaliate se regăsesc în documentația tehnică pe care vă invităm să o solicitați conform mențiunilor de mai sus.
Cornel Nistorescu: Vorbim de trădare la Bruxelles! România își va pierde dreptul de veto
28/11/2023 00:18

Un grup de romani reprezentind citeva partide care i-au pus pe liste a votat pentru modificarea Tratatelor Uniunii Europene si pentru simplificarea procedurilor de suspendare a unor drepturi ale statelor membre ...

Cine vrea moartea transportului feroviar
27/11/2023 22:28

 Dorian OBREJA Am renuntat la a pune, in finalul titlului acestor randuri, semnul interogatiei, asa cum intentionam la inceputul abordării subiectului. Motivul ? Unul foarte simplu: nu am vrut să adaug ...

Vremuri mai grele sau oameni mai...ușuratici?
26/11/2023 20:42

 Dorian OBREJA Printre atatea citate care vin să demonstreze intelepciunea acumulată de-a lungul timpului, am aflat unul care nu este doar interesant, dar se si potriveste perfect perioadei in care ne a ...

Cornel Nistorescu: Miliardele vin și trec ca porcii
25/11/2023 00:21

Dacă nu mă insel, Mihail Bulgakov zicea că „anii treceau ca porcii”. La noi, miliardele trec ca porcii. Si dosarele grele. Pe EADS, pe autostrada Bechtel, pe OMW, pe Microsoft, pe vaccinuri pe cite si ma ...

Interesul poartă fesul
21/11/2023 18:00

Dorian OBREJA Săptămana care a trecut a putut consemna, printre alte evenimente, două extrem de importante. Faptul că ele au avut mai putin ecou in Europa s-ar putea explica prin distanta mare ce separe lo ...

Ascensiunea lui xyz poate fi oprită!
19/11/2023 17:30

Dorian OBREJA Prin intermediul Decretului-Lege nr.8, din 31 decembrie 1989 de către CFSN, a fost reintrodus pluralismul politic in Romania, decretul prevăzand doar un minim de 251 de membri pentru ca o forma ...

Când impostorii ajung influensări
13/11/2023 18:36

 Dorian OBREJA Nu, nu e gresit ultimul cuvant din titlul acestor randuri - doar că eu mi-am permis să-l scriu asa cum se citeste, si nu asa precum in limba de origine, adică influencer. Mărturisesc s ...

Străinul bogat ia de la românul sărac
12/11/2023 23:04

Dorian OBREJA Cu sigurantă că, in urmă cu 33 de ani, pe cand unii dintre romani se gandeau/pregăteau să iasă in stradă si să scandeze oarece de ”dulce” la adresa conducătorilor de atunci, ...

Valentin Lazea: BNR nu dă de pământ cu inflaţia care rezultă din pachetul fiscal
10/11/2023 12:22

Dacă unul din costurile pachetului fiscal este o inflaţie mai mare, atunci acesta este un cost care trebuie acceptat şi asumat, a afirmat, joi, economistul-şef al Băncii Naţionale a Romaniei (BNR), Valent ...

O manipulare ca la carte - Mahacikala
07/11/2023 17:43

Dorian OBREJA Suferim ori nu din cauza lor, ne plac sau nu efectele fenomenului, trebuie să recunoastem că trăim tot  mai mult in vremuri aflate sub semnul manipulării. Care constă, conform definitie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei